Plán na rok 2017: CD Moravské hlasy/Moravian Voices

12.05.2017 08:54

Vedle průběžné a dlouhodobé práce na monografii Píseň duše bych rád ve druhé polovině roku 2017 zrealizoval dílčí počin - cédéčko Moravské hlasy. Hledám pro něj nyní podporu. Ti, kteří dosud podpořili můj projekt, dostanou automaticky jedno hotové CD k Vánocům. Pochopitelně, za předpokladu, že při platbě mi udali svou poštovní adresu (lze i dodatečně).

CD dostane také každý, kdo podpoří jeho vydání částkou aspoň 300,- Kč, při vyšší podpoře lze domluvit vyšší počet kusů.

Moravská tradiční zpěvnost je unikátní. Každý, kdo přijde do kontaktu s tím, jak zpívají děti v regionech jihovýchodní Moravy, jak je rozšířené zpívání vůbec (ať už jednotlivci či dnes už desítky sborů), musí užasnout, protože je to ohromný fenomén - a to i mezinárodním kontextu.

Krása moravských dívčích hlasů, stejně jako mohutnost mužských, je příslovečná. Známé zpěvačky minulosti i přítomnosti, za všechny například Boženka Šebetovská, Jarmila Šuláková, Vlasta Grycová, Alice Holubová, Klára Blažková Obručová  - to jsou květy vzešlé z velkého zpěvného pole.

Rád bych zachytil moravské hlasy z různých míst, různého věku, pokud možno v co nejintimnější podobě, bez instrumentálního doprovodu.

Abych přiblížil aspoň trošku charisma moravského dívčího zpěvu, přikládám odkaz na amatérský záznam uhrančivého vystoupení Katky Gorčíkové z Březové. Bylo to v rámci pořadu Květy nejen do herbáře, který jsme s Jarmilou Procházkovou a Břetislavem Rychlíkem připravili pro festival ve Strážnici v roce 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=O2Bv-Z0YfHw

Detaily o harmonogramu přípravy a rozpočtu zveřejním zanedlouho. Kdo by měl zájem projekt podpořit více a popřípadě získat i více kusů CD, napište mi, prosím.