Moravské proměny na Vltavě - zvu k poslechu!

13.03.2019 10:00

Podařilo se mi připravit pro stanici Vltava v programové řadě Kontexty pětici pořadů o Moravě a její kultuře, a zvláště hudebních tradicích.

Pořady byly pod názvem Metamorfózy tradice: Moravské proměny odvysílány 18.- 22. února 2019 a od té doby jsou též dostupné v rozhlasovém archivu - zde:

https://vltava.rozhlas.cz/metamorfozy-tradice-moravske-promeny-7764603

V úvodním článku na rozhlasovém webu se píše:

"Morava má zvláštní postavení v současném společenském vědomí. Jedna z historických zemí Koruny české sice dnes administrativně neexistuje, ale přitom je stále vnímána jako svébytný kulturní celek a duchovně žije, vědoma si sebe sama již více než 1000 let. Projevy její tradiční kultury jsou natolik výrazné, že jí zajišťují bezpečné a rovnocenné místo v rodině evropských kulturně-historických regionů. Objevování hlubších kořenů moravské kultury a duchovnosti – například skrze archeologické nálezy posledních desetiletí – přispívá k tvorbě nové památkově-turistické infrastruktury, která ruku v ruce s živou kulturou (festivaly, slavnosti, místní zvyky) vytváří pro návštěvníky neobyčejně působivé prostředí.

 

Série pořadů brněnského publicisty, hudebníka a vydavatele přibližuje Moravu v některých jejích výrazných a inspirativních rysech. Po úvodním dílu, v němž stručně zrekapituluje celkový pohled na dějiny a duchovnost Moravy, zacílí další díly na různé vrstvy hudební kultury, v nichž se projevuje vitalita a inspirativnost moravského podloží."

Kromě mých průvodních textů uslyšíte unikátní archivní nahrávky zemité lidové hudby z moravských regionů, historické snímky se vzpomínkami sběratelů písní z přelomu 19.a 20.století, hudbu populární i vážnou inspirovanou moravským folklorem a osobní vyznání velkých osobností naší literatury (Skácel, Kundera, Seifert) k inspirativní síle moravské lidové písně.